Monday, November 22, 2010

Hadapi dengan senyuman

Bismilahirrahimanirrahim..

*beep* satu pesanan ringkas masuk.. hee~ daripada ukhti Izzah,

"Lindungi kesedihan di hatimu dengan senyuman meskipun dihatimu penuh kedukaan kerana TABAH menghadapi dugaan menunjukkan kau punya IMAN..

Sebenarnya mesej daripada ukhti izzah sudah lama ku simpan.. tiap kali dibaca kembali seperti enzyme yang stimulate sebagai motivasi bangkit kembali.. syukran ya ukhti :)


hee~ teringat time OSCE senior SEM 4, yaya salah seorang model (erkk bukan peragakan pakaian oke.. http://www.emocutez.comemm berlakon menjadi pesakit..hee~). Yaya time tu menjaga station untuk Barthel Index (hah ape tuu??) so kene la berlakon menjadi pesakit yang amputation dan menggunakan armpit crutches (erk btul ke nama benda alah tu??). Muka sangat blurr (almaklum 1st time jadi model OSCE) sampai Cik Ema tegur hee~ malunyer

"Awak cubalah senyum sikit, mereka tu (senior SEM 4) memang da nervous nak exam OSCE tgk awk lagi bertambah nervous.."

"errkk.. ye ke cik? saya susah nak senyum bila saya pun nervous"

haha maafkan saya ye akak2 & abg2 senior ;)
emm layan lagu nasyid ♫♪♫~ senyum daripada Raihan ..hayati tiap bait lirik..penuh makna ..

Senyum

Manis wajahmu kulihat di sana
Apa rahsia yang tersirat
Tapi zahirnya dapat kulihat
Mesra wajahmu dengan senyuman

Senyuman... senyuman
Senyum tanda mesra
Senyum tanda sayang
Senyumlah sedekah yang paling mudah
Senyum di waktu susah
Tanda ketabahan
Senyuman itu tanda keimanan
Senyumlah senyumlah senyumlah senyumlah

Hati yang gundah terasa senang
Bila melihat senyum hatikan tenang
Tapi senyumlah seikhlas hati
Senyuman dari hati jatuh ke hati

Senyumlah senyumlah
Senyumlah seperti Rasulullah
Senyumnya bersinar dengan cahaya
Senyumlah kita hanya kerana Allah
Itulah senyuman bersedekah

Senyumlah senyumlah senyumlah senyumlah
Itulah sedekah yang paling mudah
Tiada terasa terhutang budi
Ikat persahabatan antara kita
Tapi senyum jangan disalah guna
Senyumlah senyumlah senyumlah senyumlah
Hadapi dengan senyuman.. dalam hati hanya Allah yang tahu :)

5 comments:

menusuk hati said...

assalamualaikum...

Jangan neves lagi ya...

(amat neves bila tpk,pas tulis komen,aku mgkn mati...)

Yaya Shahid said...

waalaikumsalam

syukran :)

ubay said...

:) senyum itu sedekah

Mohd. Shafiee Bin Mohd. Desa said...

Assalamulaikum...
2 la... bkn je dpt pengalaman untk jdi model... but dpt pengalaman mcm mna situasi sebenar law nnti kita pn kne wt OSCE or OSPE.... hehehe... tpi yg penting.... piee kna jdi stroke patient... hahaha...

Yaya Shahid said...

waalaikumsalam pie..hee`brtul2 ada kelebihan osce nie..next time leh la jd model lgi untuk lbh faham situasi sebenar :)