Wednesday, October 13, 2010

Jemputan Ilahi


“Mati itu tidak syarat sakit,tidak syarat sihat,tidak syarat muda,tidak syarat tua”

Syaratnya AJAL.


innalillahi wa inna ilaihi rajiun..6 Oktober 2010 bersamaan 27 Syawal 1431H tarikh keramat buat keluarga, dikejutkan berita yang tidak disangka-sangka.. Jam 12.30 papa pergi jua meninggalkan kami, menghadap Ilahi Tuhan Yang Maha Esa..innalillahi wa inna ilaihi rajiun kullun nafsin za ikatul maut. setiap yg bernyawa pasti akan merasai mati..


Moga roh allahyarham Mohammad Shahid bin Mohammad Sham dicucuri rahmat serta ditempatkan dengan kalangan orang-orang beriman,
Ya Allah, Ya Tuhanku..
Kau ampunilah dosa-dosa ayahku.
Kau kasihanilah dia,
Kau permudahkanlah urusannya,
Kau lapangkanlah kuburnya & jadikanlah ia sebahagian drpd taman-taman syurga
Kau pancarkanlah cahaya disisinya
Ya Allah..
Sesungguhnya Kau Maha Mendengar lagi Maha mengasihani..


Ameen.. Ya Rabb..al-Fatihah



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

5 Oktober..
Usai mendengar talkshow Tribute Buat Hati oleh Ust Rashidy Jamil Muhammad Ar-Rashid, masih terngiang-ngiang ditelinga pesanan akhir, "Hormatilah orang tua, hargailah mereka selagi ada.."

Malam tu hati yaya, tak senang sangat.. rasa susah hati.. xtahu la kenapa, nak call rumah, dah lewat pagi. Hanya pendamkan hasrat, ingat an nak call papa & mama pada keesokan harinya..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

6 Oktober.. 2.30pm
Hp bergetar, angah call..emm time kuliah psikologi bersama Pn Rokiah.. Yaya matikan
panggilan..1 pesanan ringkas masuk..
"Along, keluar jap, papa excident"
Astagfirullahal'azim..
Darah yaya rasakan mengalir deras, minta izin daripada pensyarah untuk keluar sebentar buat panggilan..
" Angah! Biar betul nie papa excident?? Dapat tahu dari mana??"
"Jiran bagitau, along boleh balik tak? Nak gi jumpa penyelaras nak balik tengok papa"
Masuk je kelas, air mata tak mampu yaya tahan akhirnya empangan pecah juga.
Minta keizinan untuk pulang dengan segera. Puan Rokiah menghubungi Pn Hali (ketua program OT) & En Anwar (penyelaras & mentor yaya) untuk membenarkan pulang secara mengejut.

Hp bergetar lagi, no tak dikenali masuk.. Ya Allah siapa nie..
"Hello, Along ye.. balik ye bawa angah..Papa excident, nanti pengangkutan akak suruh Pak Cik Kuni (sahabat sekerja papa) ambil, dorang kat Cheras sekarang ni, tunggu ye"
Hp bergetar lagi..
"Hello ,along nenek & atuk duduk mana? Nanti singgah bawa mereka balik sekali ye.."
Aduh!! Binggung!

Hp bergetar lagi, sahabat yaya Mumtaz
"Hello Dayah, betul ke I dengar your dad dah xda.. You sabar k.."
"???? Apa yang You merepek nie??!! My dad still kat hospital, dia ok"

Yaya terus matikan talian, otak tak mampu berfikir secara waras.. subhanallah..Sementara menunggu En. Anwar menguruskan surat menyurat untuk pulang..

Hp bergetar lagi, sahabat yaya, Aien (ayah aien kwn ayah yaya, sama-sama anggota polis. yaya kawan dengan aien sejak sekolah rendah lagi)
"Hello Dayah, Aien dah dengar ayah aien gitau, ayah dayah dah tak da..Sabar ye dayah.."
????Binggung "Ayah dayah kat hospital lah..Dia tunggu dayah, jap lagi nak balik tgk dia"
"Dayah, apa dayah merepek nie?"
Yaya merepek atau Aien???!
talian dimatikan..

Ya Allah, Hanya Allah Maha Mengetahui perasaan yaya & angah tika tu..
Tiap kali call yang mengatakan papa sudah tiada..
kami akan deny dengan memarahi mereka merepek yang bukan-bukan.. Maafkan kami, fahamilah keadaan kami tika itu..di alam separa sedar..

Yaya terus buat panggilan kpd waris yaya yang terdekat disini.. pada mulanya call Mak Teh. Mak Teh masih dalam berpantang anak kelima. Yaya just inform papa excident dan nak pulang ke rumah dengan segera.
. Yaya terus call Cik Uda (adik arwah papa) inform papa excident, yaya nak balik!

Bercampur baur perasaan, binggung semuanya ada.. Setengah jam juga menunggu akhirnya dapat panggilan daripada Uda Latif ( biras papa & yg menguruskan papa, ya Allah moga Allah berkatimu Uda).
Uda: Hello Along, tenang ye, jangan risau, uda uruskan semua kat sini..
Yaya: ?? binggung.. uruskan ape???
Uda: Jenazah papa..

Ya Allah bagai nak gugur jantung, Pa pergi juga, ya terjelepuk jatuh dengan linangan air mata.. Aku kene terima hakikat walaupun pahit untuk ditelan..
Sahabat2 semuanya turun untuk memberi semangat, ada yang turut menangis simpati dengan keadaan kami..Terima kasih sahabat2, moga Allah berkati kamu semua..

Tiba sahaja di perkarangan rumah, orang ramai di halaman, khemah putih telah didiri.. Ya Allah Kau kuatkanlah hatiku.. Yaya berlari ke pintu rumah, dari jauh kelihatah sekujur tubuh yang amat aku sayangi, disisinya kelihatan bonda yang lemah longlai ditemani adik-adikku. Kaki bagai tidak terpijak ditanah, tidak mampu teruskan langkah, akhirnya dipapah masuk untuk melihat wajah kesayangan buat kali terakhir..

Ucapan salam ku beri, papa kelihatan seperti tidur dengan nyenyak, air mata ku tahan, ku kucup dahi papa..sejuk.. Pa, maafkan along pa.. Terlalu sebak, tak mampu ku ungkap perasaan tika itu.. Mama kelihatan sangat lemah, "Along, angah redha ye nak.." membuatkan aku bertambah sayu..

Adik-adik yaya kucup dahi papa buat kali terakhir, kecuali Amirul (Ayoi).. Si kecil yang tidak tahu apa-apa.. Dia mengelak dengan alasan dia belum mandi lagi. Teringat tika hayat papa, papa selalu pesan kat Ayoi, kalau nak cium pi mandi dulu baru leh cium papa.. Sebak~

Jenazah dikebumikan selepas solat Asar jam 6:30 petang hari kejadian di tanah perkuburan Islam di Duyong.

Semoga roh allahyarham dicucuri rahmat dan ditempatkan di dalam golongan para solihin.

al-Fatihah..

2 comments:

azryn|crew said...

aminn..aminn ya Robbal a'lamin..
takziah daripada ana..

Semua akan mati..(wajib)..sama2 kita berdoa..jadilah anak yang solehah..sentiasa berdoa,berzikir..

Sesiapa redha di atas pemberian Allah kepadanya, maka dia akan merasa ketenangan atau dapat beristirehat di dunia dan akhirat..

Bintu Shahid said...

syukran, jazakallah akhi azryn..

kullun nafsin za ikatul maut.
setiap yg bernyawa pasti akan merasai mati..
kpd Allah kita akan kembali

Kematian itu pasti..
Nyawa hanya pinjaman sementara..

insya Allah..ameen ya Rabb..